top of page

Українська ресторанна асоціація святкує перший рік роботи

Сьогодні – 19 березня. Саме цей день ми вважаємо датою народження Української ресторанної асоціації. У цей день ми ініціювали створення громадського руху, покликаного допомогти ресторанному бізнесу пережити карантин.


Коли 17 березня влада заявила про закриття ресторанів у зв’язку з пандемією COVID-19, ми опинилися перед невідомістю. Без прогнозів на майбутнє, без порад, без успішних кейсів. Як діяти далі – було невідомо. Та ми розуміли, що зупинятися ми не можемо і не хочемо. І ми готові прийняти цей виклик.


І вже 19 березня компанія Ресторатор Україна створила Всеукраїнський Антикризовий Центр для рестораторів. Ми почали проводити zoom-конференції, які мали на меті згуртувати галузь, та надати інформацію, як працювати у правовому полі за нових умов, домовлятися із орендодавцями, організовувати доставку їжі. Ми тримали руку на пульсі новин, робили прогнози та попередження. А головне – ми давали відчути, що ніхто не залишається сам на сам із цією катастрофою, і разом ми зможемо здолати кризу.


За місяць ця ініціатива трансформувалася в народження першої в Україні некомерційної ресторанної організації, яка займається виключно надконкурентними питаннями діяльності ресторанів і лобіюванням інтересів нашої галузі.


За рік ми разом з вами пройшли великий шлях. Масові демонстрації перед Кабінетом міністрів, а також обласними радами у регіонах. Зустрічі у кабінетах влади та участь у телевізійних програмах. Вимоги надати роботу літнім майданчикам та послабити обмеження у певних регіонах. Перші перемоги, схвальні рішення, підтримка від урядовців. Створення глобального ресторанного чату та організація флешмобів у соцмережах. Прохання знизити пайові внески для орендодавців та надати фінансову допомогу для підприємців. Регулярні юридичні консультації, та безкоштовні консультації від коучів для персоналу, який залишився без роботи. Боротьба за новорічну ніч та відтермінування початку зимового карантину. Подовження часу роботи ресторанів та звільнення ресторанів від обов'язку використання гумових руковиць.


Згадувати ці події і страшно, і водночас приємно. Страшно – адже ці події були карколомними для ресторанної галузі. Приємно – адже ми дізналися один одного краще, та побачили, на що ми здатні разом.


Хотілося б, щоб найскладніший час залишився позаду, а ми могли трансформувати роботу асоціації з формату "гасіння пожеж" в системну роботу з довгостроковими цілями.


Нажаль, наша річниця співпала із новими карантинними обмеженнями у роботі столичних ресторанів, і це, звичайно, затьмарює нашу радість.


Але ми щиро вітаємо всіх нас з тим, що ми встояли та не здаємось!

Будемо працювати далі!


Якщо ви ще не з нами, то прєднуйтеся до Української ресторанної асоціації: https://uk.uara.org.ua/chlenstvo-v-associacii

Comments


bottom of page