Державне агентство розвитку туризму (ДАРТ) оголосило про новий напрямок роботи — гастротуризм. Головна суть — відродження української етнічної кухні з урахуванням унікальності та гастрономічної специфіки кожного регіону. Така ініціатива у результаті підвищить зацікавлення Україною у світі та розширить географію маршрутів для внутрішніх подорожей українців.
Шеф-кухарі, відгукнувшись на заклик держави, проголосили спільний маніфест про відродження української кухні, її популяризацію у світі, пошук нових формул давніх страв та популяризації вітчизняного гастротуризму.
Маніфест проголосили:
Ярослав Артюх ("Курені")
Елеонора Баранова (Chef's table, Fat Fish Sushi)
Вадим Бжезинський ("Бібліотека")
Олександр Білодід ("Дубровьский")
Ігор Брагін ("Персона Грата")
Віталій Гуралевич (Panorama Verhovel, Altbier)
Сергій Денисов ("Ой мамо, це було в Тбілісі)
Юрій Діденко
Міралі ДІлбазі (Mirali від Good Wine)
Євген Клопотенко ("100 років тому вперед")
Анастасія Кобиляцька (Twinkle)
Юрій Ковриженко (Амбасадор української кухні у світі)
Адрій Колісник (Аляска)
Марина Корсун (Surpa & rooftop bar 1818, Bursa, Kitchen Hero)
Ігор Лаврешин (Park House, Priroda, Welbilt Convotherm)
Микола Люлько (Аляска)
Ілля Марчуков (Cafe 128 Kyiv)
Андрій Мацюта (Moon Rabbits)
Ігор Мезенцев (ТОПОТ)
Владислав Міцкевич (Hidden Restaurants, Juju)
Юрій Никитюк (Wine love, Once upon a time)
Олександр Пасєка (шеф-кухар при виноробному господарстві князя П.М. Трубецького)
Олексій Повторейко (НАЖИВО)
В'ячеслав Попков (River Side)
Андрiй Северенчук (Глек)
Микита Силін (Kung Po, FatFish)
Михайло Сосновських
ВІктор Тітов (G-Group, U)
Олександр Цвигун (Kommuna Kitchen)
Микита Чумаков (Blasses Food)
Володимир Ярославський (Lucky, Chef's Table)
Ми — покоління українських шефів. І нам є що сказати!
Ми проголошуємо Маніфест української кухні для усіх, хто хоче бачити Україну на гастрономічній мапі світу, хто прагне шанувати національні кулінарні традиції та дарувати їм нове життя.
Ми визначаємо українську кухню як невіддільну частину національної ідентичності, складову української культури та побуту. Саме у їжі, методах її приготування та компонентах страв приховані культурні особливості нашого народу.
Українська кухня унікальна своїми локальними продуктами, яким чорнозем надає особливих властивостей – натуральність, екологічність та якість. Тому ми беремо українські продукти та на їх основі створюємо страви і рівня fine dining, і comfort та streetfood.
Ми підтримуємо крафтові господарства та приватних фермерів, які поставили собі за мету вирощувати органічні та екологічно чисті продукти.
Ми шанобливо ставимось до цінностей усіх українців, однак наголошуємо на потребі створити новий, унікальний український гастрономічний шлях. Ми вважаємо кухню національностей та народностей, які проживають на території України, невіддільною складовою української гастрокультури.
Ми закликаємо усіх українських шефів об’єднатися та створити повноцінне українське гастроком’юніті, побудоване на взаємоповазі та взаємопідтримці. Час ставати не конкурентами, а колегами, які будуть разом підвищувати рівень української гастрономії.
Ми вважаємо, що наступні кроки нададуть українській кухні голосу і зроблять Україну та її гастрономію цікавою та цінною для світу:
▪ Відродження та збереження рецептур, технік, технологій української кухні для наступних поколінь
▪ Навчання нового покоління кухарів та передача їм знань про українську кухню
▪ Популяризація української кухні серед рестораторів та інвесторів
▪ Підтримка локальних фермерських виробників та допомога у їх розвитку
▪ Дотримання принципів sustainability та no waste підходу
▪ Сприяння створенню ефективної стратегії розвитку внутрішнього та в’їздного гастротуризму
▪ Участь у міжнародних гастроподіях та колаборації зі світовими шеф-кухарями для популяризації України у світі
Повний текст Маніфесту, а також перелік шефів-підписантів – за цим посиланням:
Kommentare