5 жовтня в Антверпені (Бельгія) визначали кращі ресторани світу в рамках премії The World's 50 Best Restaurants 2021. Рейтинг демонструє розмаїття кулінарії у світі та визначає головні тренди на наступний рік.
З 2002 року понад 1 000 кулінарних експертів — шеф-кухарі, журналісти, критики, блогери, — обирають за допомогою голосування кращі ресторани світу. Склад журі регулярно змінюється, а за чистотою голосування стежать аудитори. Рейтинг вважається одним з найбільш об'єктивних гастрономічних довідників.
Карантин та премія The World's 50 Best Restaurants 2021
Минулого року через пандемію коронавірусу ресторани повинні були підлаштовуватись під реалії — обмеження, локдауни, вимоги до дезінфекції, укорочені години роботи, вхід за QR-кодом. І хоча члени журі встигли проголосувати до карантинних обмежень по всьому світу, проте вирішили не оголошувати переможців.
Замість церемонії команда організувала ряд заходів, спрямованих на підтримку індустрії. Наприклад, аукціон в підтримку ресторанів і барів зібрав $1,23 млн. Заклади, які найбільше потребували допомоги, могли подати заявку про це.
А вже у 2021 році об'єднали результати минулого голосування, що відбулося в січні 2020 року, з результатами березневого голосування 2021 року.
The World’s 50 Best Restaurants 2021 — як це було
В рамках програми, напередодні церемонії, вже традиційно виступили найкращі шеф-кухарі з усього світу. 4 жовтня низка лекцій Food Meets Talent by S.Pellegrino завершилися виступом Гестона Блюменталя. Британський шеф-кухар, телеведучий і кулінарний письменник відомий по всьому світу як зачинатель мультисенсорної кулінарії, фудпейрінга та інкапсуляції смаків.
Ба більше, церемонію нагородження відвідали й українці. Серед них шеф-кухар Євген Клопотенко, який, єдиний в східноєвропейському регіоні, увійшов до списку 50Next, шеф-кухар і засновник кулінарного проєкту «Топот» Ігор Мезенцев, засновниця освітнього агентства для рестораторів та кухарів Food&Success Юлія Чеснокова й фудентузіастка, гастроекспертка, дослідниця їжі, партнерка Leaders Club Ukraine Аврора Огородник.
«Нові правила додали свіжості цьогорічній церемонії — ресторан, який зайняв перше місце попереднього року, більше не може брати участь у рейтингу. Тому серед переможців з'явилась велика кількість ресторанів, які раніше не мали такої змоги через легендарних мастодонтів, — розповідає нам Аврора Огородник. — Піднялись й ті учасники, які раніше були у другій половині списку. Найбільш помітний зліт Девіда Муньйоса, який нещодавно очолив топ-100 The Best Chef Awards 2021 кращих шефів, і його мадридського ресторану DiverXO з трьома зірками Мішлен».
Окремо Юлія Аврора Огородник відзначила «святкування жінок на церемонії цього року»:
«Краща жінка-шеф-кухар» — Піа Леон з ресторану Kjolle (Ліма, Перу);
«Ікона року» — Домінік Кренн, єдина жінка-шеф-кухар в Америці з трьома зірками Мішлен;
Анна Рош з ресторану Hiša Franko (на кордоні Словенії й Італії).
В окремих номінаціях виділили таких конкурсантів:
«One to watch» — ресторан Ikoyi (Лондон, Англія);
«Шеф-кондитер року» — Вілл Голдфарб (Room 4 Dessert, Індонезія);
«Вибір шефів» — Віктор Аргуінзоніза (Asador Etxebarri, Іспанія).
Найгостиннішим рестораном року став Steirereck (Відень, Австрія), а нагороду Sustainable Restaurant за відповідальне ставлення до природи отримав ресторан Boragó (Сантьяго, Чилі).
У категорії Highest New Entry Award переміг ресторан Lido 84 (Гардоне-Рів'єра, Італія). У номінації «Прорив року» — ресторан The Chairman (Гонконг).
Переможець Noma — реакція
Кращим рестораном у 2021 році став легендарний данський ресторан — Noma. Він створює гастрономічні шедеври з акцентом на ферментацію й має вже три мішленівські зірки. Останню він отримав напередодні премії й став другим після Geranium рестораном в Данії з трьома зірками.
«Представляємо найкращий ресторан у світі 2021 року — це ресторан Noma в Копенгагені, Данія!», — повідомили на офіційному акаунті рейтингу в Instagram. — Уже досягнувши вершини гастрономічного світу не менше чотирьох разів у своєму первісному вигляді, нове втілення Noma з Рене Редзепі йде ще далі у своєму прагненні оспівати сезонність і переосмислити скандинавські продукти на тарілці».
Натомість на офіційній сторінці Noma з'явилось чутливе відео з реакцією команди ресторану на перемогу:
Власник ресторану Noma Рене Редзепі також відреагував на перемогу, подякувавши команді:
«”У чому секрет”, — мене всі питають. Дозвольте мені поділитися з вами кількома сотнями наших найглибших секретів», — написав він, додавши знімки з працівниками Noma.
Переможці The World’s 50 Best Restaurants 2021
Noma (Копенгаген, Данія)
Geranium (Копенгаген, Данія)
Asador Etxebarri (Ачондо, Іспанія)
Central (Ліма, Перу)
Disfrutar (Барселона, Іспанія)
Frantzén (Стокгольм, Швеція)
Maido (Ліма, Перу)
Odette (Сінгапур)
Pujol (Мехіко, Мексика)
The Chairman (Гонконг)
Den (Токіо, Японія)
Steirereck (Відень, Австрія)
Don Julio (Буенос-Айрес, Аргентина)
Mugaritz (Сан-Себастьян, Іспанія)
Lido 84 (Гардоне-Рів'єра, Італія)
Elkano (Гетария, Іспанія)
A Casa do Porco (Сан-Паулу, Бразилія)
Piazza Duomo (Альба, Італія)
Narisawa (Токіо, Японія)
Diverxo (Мадрид, Іспанія)
Hiša Franko (Кобарид, Словенія)
Cosme (Нью-Йорк, США)
Arpège (Париж, Франція)
Septime (Париж, Франція)
White Rabbit (Москва, Росія)
Le Calandre (Рубано, Італія)
Quintonil (Мехіко, Мексика)
Benu (Сан-Франциско, США)
Reale (Кастель-ді-Сангро, Італія)
Twins Garden (Москва, Росія)
Restaurant Tim Raue (Берлін, Німеччина)
The Clove Club (Лондон, Великобританія)
Lyle's (Лондон, Великобританія)
Burnt Ends (Сінгапур)
Ultraviolet by Paul Pairet (Шанхай, Китай)
Hof Van Cleve (Круішоутем, Бельгія)
SingleThread (Хілдсберг, США)
Boragó (Сантьяго, Чилі)
Florilège (Токіо, Японія)
Sühring (Бангкок, Таїланд)
Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Париж, Франція)
Belcanto (Лісабон, Португалія)
Atomix (Нью-Йорк, США)
Le Bernardin (Нью-Йорк, США)
Nobelhart & Schmutzig (Берлін, Німеччина)
Leo (Богота, Колумбія)
Maaemo (Осло, Норвегія)
Atelier Crenn (Сан-Франциско, США)
Azurmendi (Ларрабесуа, Іспанія)
Wolfgat (Патерностер, Південна Африка)
Переглянути The World’s 50 Best Restaurants 2021 можна у відео нижче:
Comments