top of page

Пиріг з пастернаку та мариновані мандарини: 5 сезонних рецептів від шеф-кухаря Escobar та Who&Why


Микола Ільїн, шеф-кухар ресторану Escobar та бару Who&Why поділився з «Ресторатором» ідеями страв та напоїв з сезонних продуктів. Серед них пиріг з пастернаком, мариновані мандарини та гарячий мохіто.


Пиріг із пастернаку


Для тіста:

· 200 г цільнозернового борошна

· 80 мл оливкової олії

· 50 мл води

· сіль за смаком


Для начинки:

· 500 г яблук

· 200 г пастернаку

· 1 л рисового молока

· дрібка солі

· 1 ст. л. агар-агару

· 2 ст. л. цукрового сиропу (1/1 цукор та вода)

· варення з червоних фруктів


Тісто:


1. В одній місткості змішайте олію та воду, в іншій – борошно з сіллю. Добре перемішайте, поєднайте все, злегка розімніть, щоб сформувати кульку. Готове тісто накрийте кухонним рушником і залиште відпочити 30 хв. Після - покладіть тісто на стіл і розкачайте дуже тонко.

2. Візьміть форму для випікання, дно і боки змастіть оливковою олією. Встеліть основу та боки тістом, попроколюйте його виделкою. Випікайте 20 хв при 170º у попередньо розігрітій духовці. Готову основу дістаньте та відкладіть.


Начинка:

1. Яблука очистіть і поріжте на 8 частин кожне. Добре промийте пастернак і наріжте його на такі ж шматочки, як яблуко.

2. Проваріть яблуко і пастернак разом на повільному вогні з невеликою кількістю солі 30 хвилин. За потреби долийте трохи води. Після додайте рисове молоко, сироп і збивайте, поки маса не стане однорідною, без грудочок.

Введіть агар-агар і кипніть 10 хв, постійно помішуючи.

3. Готовій начинці дайте охолонути 10 хв - і додайте в тісто.

Фінальний час готовності залежатиме від температури, при якій пиріг відпочиває. За кімнатної температури це 4 години. Перед подачею залити варенням.



Мандарини, мариновані з розмарином у шкірці


· 1 кг мандарин

· 40 г розмарину

· 500 г цукру

· 500 мл води


1. Пробланшуйте мандарини в киплячій воді 3 хв. Потім поставте їх на крижану баню на 3 хвилини. Повторіть процес 6 разів (постійно змінюючи кріп). 2. Паралельно зробіть цукровий сироп: цукор + вода.

3. Бланшовані мандарини розріжте навпіл, помістіть у вакуумний пакет, додайте туди ж сироп та розмарин. Далі розмістіть пакет в воді температури 65º і варіть 1 годину. Важливо, щоб пакет не торкався частин каструлі, не вкритих водою. Можна використати сувід або термометр – або просто періодично включати підігрів каструлі – і вимикати, спостерігаючи, щоб до кипіння не доходило. 3. Після охолодіть пакет на льоді, наріжте мандаринки і відправте іх в банки.

Вже в банках страву ще раз прогрійте проягом години за температури 65º і фінально охолодіть на льоду.

Страву можна скуштувати у барі Who&Why


3. Маринована груша з кавовими зернами


· 150 г чищеної груші (ціла)

· 1,5 л червоного вина

· 275 г цукру

· 10 г кориці (палички)

· 2 г мускатного горіху

· 30 г кави

· 4 г гвоздики

· 3 г духмяного перцю


1. Для приготування сиропу всі інгредієнти, окрім груші, змішати та уварити у 5 разівя, після процідити.

2. Грушу помістити у вакуумний пакет та залити сиропом. Проварити 30 хвилин при 80 градусах (вода, яка ледь не кипить).

3. Після охолодити, нарізати грушу, відправити в банки, залити рештою сиропу. Вже в банці страву ще раз пропустити через 65º 1 год – і фінально охолодити.

Цю страву також можна спробувати у барі Who&Why


4. Гарячий мохіто

Хіт кубинського ресторану EscoBar у зимовий час


· 50 мл білого рому

· 3 г свіжої м'яти

· 30 мл цукрового сиропу

· 30 мл фреш лайму

· Гаряча вода


В склянку для гарячого додати всі інгредієнти, ретельно перемішати барною ложкою.



5. Butter Grog


Ще один зимовий хіт ресторану EscoBar.


· 100 мл завареного чорного чаю

· 50 мл рому Appleton Estate (або вашого улюбленого класичного рому)

· 5 мл карамельного сиропу

· 10 мл цукрового сиропу

· 15 г вершкового масла

· 1 паличка кориці


В склянку для гарячого додати всі інгредієнти, окрім палички кориці та чаю. На останок - додати гарячий чай та дочекатись, доки масло розчиниться. Прикрасити паличкою кориці.

Comments


bottom of page