top of page

#збережисвітло: як ресторани працюють в режимі економії електрики

Чергове випробування, з яким стикається ресторанний бізнес в умовах війни: або відключення електрики, або необхідність зменшити її споживання, аби розвантажити енергосистему України, яка зазнали значних пошкоджень внаслідок обстрілів.


Журнал «Ресторатор» розробив рекомендації для свідомого бізнесу та запустив флешмоб #збередисвітло: заклади по всій країни відмовлялися від фасадного освітлення, яскравих гірлянд та проводили вечері при свічках, аби підтримати енергосистему країни.

Ділимося кейсами ресторанів, які доєдналися, а також розповідаємо про те, як заклади реагують на повне відключення електрики.


Київ


Soul Café на Русанівці відмовилися від фасадного освітлення та підсвітки вивіски.

Барсук на Бессарабці запрошує на вечері при свічках. Крім того, заклад відмовився від підсвітки вивіски та гірлянд на літньому майданчику. Під час відключення електрики подають скорочене меню, а на час повітряної тривоги гостей переводять до зали на мінус першому поверсі.

Барсук на Печерську також розробили спеціальне меню на випадок відключення світла: «Під час вимкнення світла ми не можемо пригостити ідеальним яйцем пашот, але ти можеш спробувати дуже одеський форшмак, найніжніший паштет, різні види хумуса, брускету, боули та салати, а також той самий вафельний торт зі згущеним молоком і лісовими горіхами.

Кави не запропонуємо, але у нас завжди є щось міцніше для гарного настрою та продуктивного дня. Ми також економимо електрику і запалюємо свічки, тому вечори у Барсуку ну дуже романтичні», - пишуть у закладі.


Boho та Boho Yosai. Компанія закупила дорогі генератори, які можуть підтримувати діяльність ресторанів навіть за відсутності електрики. Також максимально відмовилися від освітлення на користь свічок. І навіть запустили про це рекламну кампанію: ніщо не зупинить розваги в Boho.


Всі ресторани мережі «Євразія» запрошують на вечері при свічках.


Стейк-хаус «Ватра» готує страви на хоспері, тож працює навіть під час відключення світла. Крім того, тут також суттєво зменшили фасадне освітлення та освітлення залів.


Ресторан Oxota na Ovets встановив вугільний гриль, на якому шеф-кухар Олег Білоус особисто готує страви незалежно від наявності електроенергії. Також тут закупити лампи та акумуляторах, а атмосферу створюють за допомогою свічок – з мінімальним використанням електричного освітлення.



«Канапа» під час відключення електрики готує страви в аутентичній печі. Щоб в залі було тепліше, розпалюють старовинний камін та запалюють свічки. Кличуть гостей на вечері в атмосфері, яка могла б бути в цій старовинній садибі на Андріївському узвозі наприкінці 19 століття.


«Любчик» на Воздвиженці також зменшив використання електрики. На випадок відключення їжу готують на хоспері, а для перших страв закупили термопоти: це дозволяє видавати ланчі, навіть якщо світло вимикають в обід.


«Канапка-бар» на Андріївському узвозі часто стикається з відключенням електрики, але тримається і продовжує працювати: в ці моменти діє спеціальне меню. Гостям при свічках подають устриці, хумус та вино.


Ресторан «Мацоні» свідомо зменшив споживання електрики та долучився до флешмобу. А коли вимикають світло повністю, тут продовжують випікати хачапурі в печі та подають салати і закуски. А ще всіх гостей пригощають вином.

Ресторан «Чачаварня» також долучився до флешмобу #збережисвітло.


Український ресторан «Принада» вимкнув вивіску, мінімізував освітлення, запрошує на затишні вечері при свічках.


Porter Pub також мінімізував використання електрики та запрошує гостей на вечері при свічках.

Біла Церква


Театр Палас у Білій Церкві також запрошує на вечері при свічках.

Pizza Celenatano. Заклад підготував гарний тематичний декор та запрошує на «бавовняні вечорниці» при свічках. Працюють навіть під час відключень, бо «внутрішнє світло українців не згасити».


Львів


Teddy restaurant вимикають ввечері світло та запрошують на вечері при свічках.

МОРЕРИБИ також долучилися до флешмобу та економлять електроенергію.


Фабрика піци провели чек-ап споживання електроенергію та відмовилися від повноцінного освітлення залів по вечорах.


Полтава


Стейк-хаус Shade Meat&White 12 жовтня, майже після перших ударів по енергосистемі, відмовився від електричного освітлення на користь свічок.


Рівне


«БарМаки» у Рівному теж «тримають енергетичний фронт»: відмовитися від зовнішнього та внутрішнього освітлення і запрошують гостей на романтичні вечері при свічках.


Черкаси


The room coffee у Черкасах повністю відмовилися від вуличного освітлення і записали щемкий відеоролик про це.



Ужгород


Lab Pub в Ужгороді також підтримують ініціативу: «Вимикаємо деяке освітлення в залі, а також вивіски. Замінюємо світло свічками, та загалом максимально мінімізуємо використання електроенергії де це можливо».



Коломия


Гостерія «Джем» у Коломиї запрошує на вечері при свічках.


PizzaBix вимикають все додаткове освітлення в закладі та підсвічують зали свічками.



Острог


Ресторан «Велюр» поділився в межах флешмобу неймовірно атмосферним відео своїх вечерь при свічках.


Великі Гаї (Тернопільська область)


Ресторан Rudison долучився до підтримки всеукраїнського флешмобу для свідомого ресторанного бізнесу #збережисвітло і зробив серію надзвичайно естетських відео про це.


*Стаття буде оновлюватися і доповнюватися з розвитком флешмобу. Долучайтеся!

Comments


bottom of page