Як завжди, підготували дайджест найцікавіших подій січня у ресторанній сфері.
УКРАЇНА
Про це міністр оборони Олексій Резніков заявив на своїй сторінці у Facebook. Реформа передбачатиме інший підхід до розрахунку одиниць виміру продуктів та запровадження меню на вибір. Впровадити її планують за 4-5 місяців — у бійців з'явиться, зокрема, веганське, пісне, халяльне та кошерне меню.
Мер Дніпра Борис Філатов оголосив, що у прийдешньому сезоні розмір плати за літні майданчики для рестораторів зменшать удвічі. Це рішення має полегшити роботу кафе і кав’ярень та пожвавити підприємницьку атмосферу загалом. Мер додав: “Якщо не допоможе, то будемо і далі йти вам назустріч”.
Власники готелів і ресторанів можуть отримати фінансування на відновлення після обстрілів
Кабмін створив "Фонд відновлення зруйнованого майна та інфраструктури", з якого виділятимуть кошти на відновлення закладів харчування, курортних закладів, готелів та інших закладів туристичного призначення. Щоб отримати відшкодування, необхідно заповнити опитувальник і долучити до нього низку документів, зокрема, технічну документацію на зруйноване майно, документальне підтвердження стану закладу до зруйнування та довідку про його діяльність на туристичному ринку.
Заповнити опитувальник можна тут.
У світі побільшало українських закладів
В січні відкрився ресторан української кухні Ciepło від фонду ZeroCamps у Польщі, Papá Teide Cafe & Bistro від First Line Group на Канарських островах.
Український бармен та колишній співвласник київського бару Parovoz Speak Easy Дмитро Шовкопляс увійшов до списку 75 людей, які зможуть сформувати світ напоїв у 2023 році за версією британського журналу про напої Imbibe.
Про це написала у Facebook голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів.
Шеф-кухар Ігор Мезенцев презентував у Мадриді свій проєкт “Топот”. Це проєкт, який випробовує і перевіряє на міцність шефів в дикій природі, де вони готують унікальні страви без сучасного обладнання.
СВІТ
Fitch Ratings, одне з трьох провідних рейтингових агентств світу, випустило прогноз для ресторанного ринку: у 2023 очікується зниження трафіку, але внаслідок сповільнення інфляції та торішнього підняття цін прибутки ресторанів виростуть, утім, ще не досягнуть позначки допандемічних років. Також агентство очікує, що фастфуд-мережі почуватимуться краще за класичні ресторани.
Одночасно кілька великих мереж ресторанів і платформ постачальників у США призупиняють інвестиції в dark kitchen & ghost kitchen через недостатню ефективність моделі. Наразі цей сегмент в США наближається до бізнес-моделі, схожої на традиційні ресторани.
Рене Редзепі заявив, що ресторан Noma в Копенгагені закриється наприкінці 2024 року. Шеф-кухар пояснив The New York Times, що "математика справедливої компенсації майже 100 працівникам за умови збереження високих стандартів та ринкових цін непрацездатна". Заклад працюватиме як цех для проєкту Noma Projects.
Знаменитий стейк-хаус Ruth's Chris теж закриває свою локацію біля Таймс-сквер на Мангеттені після 30 років успіху. Причиною назвали повільне повернення офісних працівників до центру міста. Хоча рівень наповненості офісів Мангеттена останнім часом зріс (і ще 54% офісних працівників очікують повернутися на Мангеттен на початку 2023 року), повернутися до показників 2020 року вдасться ще нескоро.
Це не перший класичний ресторан, який зачиняється на Мангеттені з подібних причин. Разом з тим, гіганти фастфуду продовжують відкривати нові заклади на Таймс-сквер.
Всупереч загальній ситуації в галузі, McDonald’s б’є рекорди: інфляція спричинила відтік відвідувачів з класичних ресторанів у фастфуд-заклади.
У США підвищення цін та високий попит спричинили зростання продажів McDonald’s на 10,3%. За межами Сполучених Штатів компанія повідомила про зростання на 12,6% завдяки високим показникам у Великобританії, Німеччині та Франції.
До 2023 року McDonald’s прогнозує відкриття 1900 нових ресторанів. Понад 400 з них будуть на американських і міжнародних ринках.
Важливі тексти місяця
Як контролювати стабільність та якість продукту в мережевих закладах: досвід «Сушия», БПШ, Smilefood
Як працюють ресторатори Дніпра в умовах війни: досвід GIANNIVINO, MurMur, «Сови» та інших закладів
Пиріг з пастернаку та мариновані мандарини: 5 сезонних рецептів від шеф-кухаря Escobar та Who&Why
18 книжок для натхнення від відомих українських шефів та рестораторів
Тренди ресторанного бізнесу в реаліях України: погляд Всеволода Поліщука
Comments